Is de thuisbatterij verleden tijd?

Worden elektrische auto’s mogelijks de nieuwe energieoplossing?

De afgelopen jaren zijn thuisbatterijen steeds populairder geworden als een oplossing voor het opslaan van zonne-energie. Een nieuwe technologie biedt een mogelijk alternatieve oplossing: het gebruik van jouw elektrische wagen als thuisbatterij. Het idee klinkt verleidelijk – je auto opladen met de zon en deze energie later gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Maar is deze optie wel zo eenvoudig als het lijkt?

Je wagen als thuisbatterij gebruiken kan interessant zijn maar heeft heel wat
beperkingen waar niet veel aandacht aan wordt besteed. De mooie engelse termen Vehicle-to-Grid (V2G) of Vehicle-to-Home (V2H), leggen uit wat het in feite is, enkel schuilt het gevaar om te snel door de bocht te gaan (en er dus uit te vliegen ).

Thuisbatterij
Elektrische auto

Mijn wagen

Bij ons op het werk staat mijn elektrische wagen vaak aan de kant, wanneer ik niet op klantenbezoek ben. Op de zonnige dagen gaan we hiermee rekening houden en laden aan de elektrische stroom die tijdens de productie van de zonnepanelen gratis is of althans een groot stuk voordeliger. Dit is slim laden.

Hier hebben we ’s avonds geen huishoudelijk verbruik (op de vaatwas na) en ik kan met een volle of goedgevulde batterij naar huis vertrekken. Thuis zou ik in principe deze stroom kunnen gebruiken. Deze werk-thuis situatie komt heel vaak voor maar hier schuilt het addertje. Wanneer ik dus mijn wagen in een V2G wil gebruiken dan ga ik de opgewekte stroom die ik overdag op het werk heb geladen thuis gebruiken voor mijn dagelijks verbruik. Dit is een mooie toepassing zij het niet dat deze stroom natuurlijk goedkoper moet zijn dan de stroom die ik thuis kan opwekken (en opslaan). Is dit niet zo dan klopt mijn economisch model niet meer en betaal je uiteindelijk meer.

Elke werk- en/of thuissituatie is verschillend en we moeten dus goed gaan nadenken of geadviseerd worden of dergelijke investeringen de moeite lonen en waar we ons voordeel kunnen halen.

Wil ik met mijn eigen zonnepanelen mijn wagen overdag laden en dan ’s avonds deze energie gaan gebruiken, wil ik toch ook ten allen tijden vermijden om onvoldoende energie in de auto over te houden. Ten slotte dient deze batterij om mee rond te kunnen rijden.

Conclusie: Zijn elektrische auto’s de vervangers van de thuisbatterij?

Hebben we onze wagen dus regelmatig nodig of kunnen we toch niet goedkoop overdag opladen, dan wordt deze “rijdende” thuisbatterij niet echt een optie. Dus een elekrische wagen kan aanvullend zijn als thuisbatterij in sommige gevallen maar vervangend op vandaag toch zeker niet.

Wil je hierover nog meer weten? Stel je je nog vragen hierover? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Met meer dan 15 jaar ervaring zijn wij jouw betrouwbare partner in duurzaam energiebeheer. Wij maken wij steeds gedetailleerde simulaties op basis van de noden van jouw thuissituatie.

Wacht dus niet langer en ontdek de voordelen van een thuisbatterij om je opgewekte energie optimaal te gebruiken en te besparen op jouw energiefactuur.