FAQ

Heeft u vragen over onze diensten? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Zonnepanelen voor particulieren

Heeft u een jaarlijks verbruik van 3500 kWh dan plaatsen we een productie van 4200 kWh. De extra 20% aan zonnepanelen geeft uw installatie een beter en hoger rendement. Onze specialist kan een nauwkeurige berekening maken op basis van uw specifieke situatie.

U heeft geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen, tenzij u in een beschermd gebied woont of een monumentaal pand bezit. Controleer altijd de lokale regelgeving om zeker te zijn.

Zonnepanelen blijven een slimme investering. Ze verlagen uw energiekosten, verhogen de waarde van uw woning en dragen bij aan een duurzame toekomst. Met de stijgende energieprijzen en voortdurende technologische verbeteringen blijven zonnepanelen een rendabele keuze.

Vanaf 2024 zijn er geen subsidies meer voor zonnepanelen. Dit is ook positief nieuws, want dit betekent dat de investering ook rendabel is zonder. Dit heeft maar een beperkte invloed op de terugverdientijd.

Ja, ook met de digitale meter zonnepanelen zinvol. De terugverdientijd kan iets langer worden, maar u bespaart nog steeds op uw energierekening en draagt bij aan een duurzamere wereld. Bovendien zijn er andere manieren om het maximale uit uw zonnepanelen te halen, zoals het gebruik van een thuisbatterij.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij houdt van kamertemperatuur, dus niet te koud of te warm. Batterijen hebben wel werkingstemperaturen die ver daarbuiten liggen. Het is belangrijk om de batterij uit direct zonlicht en extreme temperaturen te houden om de levensduur en efficiëntie te maximaliseren.

Een thuisbatterij van 10 kWh kan voldoende zijn om een gemiddeld huishouden één dag van stroom te voorzien, afhankelijk van het verbruik. Voor huishoudens met een hoog energieverbruik of voor gebruik tijdens langere periodes zonder zonlicht kan een grotere batterijcapaciteit nodig zijn.

Wanneer een batterij volledig opgeladen is en er wordt nog steeds energie geproduceerd door uw zonnepanelen, dan wordt de overtollige energie geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Raadpleeg uw huidige energieleverancier om na te gaan wat u kan ontvangen voor de teruglevering op het net.

De opslagduur van stroom in een thuisbatterij hangt af van de capaciteit van de batterij en uw energieverbruik. Gemiddeld kan een thuisbatterij enkele dagen tot een week stroom opslaan, afhankelijk van hoe intensief u de opgeslagen energie gebruikt. Je batterij wordt natuurlijk elke dag bijgeladen door de zon. De dimensionering van je batterij doen we dan ook op basis van je gemiddelde huishoudelijk verbruik zoals koken, wassen en plassen.

De rendabiliteit van een thuisbatterij is in de meeste gevallen hoog. Alles hangt af van je eigen verbruiksprofiel. Daarom stellen wij een verbruiksprofiel op of gebruiken de data van je digitale teller om een goede simulatie te kunnen maken. Hoe hoger de afnameprijs van de elektriciteit en hoe lager de terugleververgoeding of het injectietarief, hoe meer rendement je kan halen met een thuisbatterij. Solled plaats al sinds 2021 thuisbatterijen en kan je dus live laten zien dat de rendementen wel hoog liggen bij een installatie met thuisbatterij.

Laadpalen

Ja, u kunt uw laadpaal toegankelijk maken voor anderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een openbaar toegankelijk laadpunt of door het gebruik van een deelplatform waar u de laadpaal beschikbaar stelt voor gebruik door anderen. Dit kan soms zelfs een extra inkomstenbron zijn.

Ja, het is mogelijk om jouw auto op te laden zonder laadpas bij sommige laadpalen die gebruikmaken van apps of contactloze betalingen via creditcard of mobiele betalingssystemen. Echter, een laadpas biedt vaak meer gemak en toegang tot een groter netwerk van laadpunten.

Toekomstgericht zullen meer laadpalen uitgerust zijn met een betaalmogelijkheid via de klassieke bankkaart of bankapp.

De beste laadpas voor particulieren hangt af van uw specifieke laadbehoeften en reisgewoonten. Populaire laadpassen in België zijn die van Ecotap, Allego, en Plugsurfing. Deze bieden toegang tot een breed netwerk van laadpunten en hebben verschillende tarieven en abonnementsopties.

In België zijn er verschillende subsidies, premies en fiscale voordelen beschikbaar voor particulieren die een laadpaal willen plaatsen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

1. Vlaamse Overheid
De Vlaamse overheid biedt enkele subsidies en fiscale voordelen aan voor het plaatsen van een laadpaal:
Premie voor Laadpalen: De Vlaamse overheid heeft een premie voor particulieren die thuis een laadpaal willen installeren. De voorwaarden en het bedrag van de premie kunnen variëren, dus het is belangrijk om de specifieke details te controleren op de website van de Vlaamse overheid.

2. Federale Fiscale Voordelen
Belastingvermindering: Particulieren die een laadpaal plaatsen, kunnen in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Voor laadpalen geïnstalleerd tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 geldt een belastingvermindering van 45% op de installatiekosten, met een maximum van €1.500 per laadpaal per belastingplichtige. Dit is van toepassing wanneer de laadpaal publiek gezet wordt.

3. Lokale Subsidies
Verschillende gemeenten en provincies in België bieden extra subsidies aan voor de installatie van laadpalen. De voorwaarden en beschikbaarheid kunnen sterk variëren, dus het is raadzaam om bij uw eigen gemeente of provincie navraag te doen.

4. Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië
Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië kunnen er specifieke subsidies en premies beschikbaar zijn. Het is verstandig om de websites van deze regionale overheden te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Een laadpaal is zoals een andere verbruiker in jouw woning; Je kan een laadpaal op jouw eigen terrein plaatsen zonder speciale vergunning. De afstand tot het elektrisch bord zal de dikte van de aansluitkabel bepalen. Voor de huidige generatie laadpalen hebben we ook een signaalkabel of UTP kabel nodig tussen het laadstation en de kast.

Dynamische energiecontracten

De actuele dynamische energieprijzen variëren dagelijks en zelfs per uur. De prijzen worden elke dag om 13u vastgelegd voor de daaropvolgende dag. U kunt deze prijzen meestal inzien via de app of website van uw energieleverancier.

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn als u flexibel bent in uw energieverbruik en kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Het is echter belangrijk om de mogelijke schommelingen in energieprijzen in overweging te nemen.

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn als u flexibel bent in uw energieverbruik en kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Het is echter belangrijk om de mogelijke schommelingen in energieprijzen in overweging te nemen.

De dynamische energieprijzen variëren per uur. De prijzen worden elke dag om 13u vastgelegd voor de daaropvolgende dag

Aangezien je stroom gaat kopen en verkopen per kwartierwaarde heb je een digitale teller nodig om dit te kunnen meten. Met een analoge meter kan je dus nog geen dynamisch contract afsluiten.