Laadpalen voor particulieren

Europa bant de diesel- en benzinewagens volledig tegen 2035. Dat betekent dat we tegen die datum voor een groot gedeelte elektrisch zullen rijden. Maar de huidige voorzieningen zijn nog niet geschikt voor die enorme vraag naar elektriciteit. Daarom loont het om nu al om te investeren in laadpalen bij jou thuis.

Laadpalen geven u veilige verbinding tussen uw net en de wagen. Het grootste pluspunt is het feit dat je meer vermogen ter beschikking hebt en dat je sneller kan laden. De slimmere paal kan ook automatisch aangestuurd worden, zo krijgt de woning steeds voorrang voor het huishouden (koken, wassen, plassen) en zal de auto verder laden als er terug meer stroom ter beschikking is.

Waarop moet je letten bij de keuze van laadpalen voor particulieren?

Het aansluitvermogen van de woning wordt geanalyseerd om te kijken wat we kunnen plaatsen. Meestal wordt er per woning maar met 1 laadpaal gewerkt omdat deze toch al een zeker vermogen vraagt.

Load Balancing

Om de energie die voorhanden is zo efficiënt mogelijk in te zetten en om te zorgen dat het huishouden niet zonder stroom valt, kan er gewerkt worden met Load Balancing, zodanig dat de wagen enkel de beschikbare stroom ter beschikking krijgt. Deze slimme tool verdeelt je elektriciteit afkomstig van je zonnepanelen of thuisbatterij optimaal over je toestellen of elektrische wagen.

Video afspelen over Bart Vermeersch - Solled

Vertrouw op onze expertise

Elektrisch rijden betekent dat we laden wanneer we met de wagen ergens lang staan, bijvoorbeeld ‘s nachts. Maar ook overdag tijdens onze werkzaamheden.
Wil je dat in alle comfort bij jou thuis kunnen doen, dan moet je infrastructuur daaraan aangepast zijn. De experts van Solled staan je bij met advies.

Op basis van jouw antwoorden schetsen we een gedetailleerd profiel van je gezin en de beste oplossingen voor jou.

Onze realisaties

Ontdek hoe we onze klanten helpen om hun energierekening te verlagen.

Tevreden klanten getuigen

Heeft u een vraag?

U vindt hier het antwoord op de vaakst gestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen?
Neem gerust contact op, we helpen u graag verder.

Ja, u kunt uw laadpaal toegankelijk maken voor anderen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een openbaar toegankelijk laadpunt of door het gebruik van een deelplatform waar u de laadpaal beschikbaar stelt voor gebruik door anderen. Dit kan soms zelfs een extra inkomstenbron zijn.

Ja, het is mogelijk om jouw auto op te laden zonder laadpas bij sommige laadpalen die gebruikmaken van apps of contactloze betalingen via creditcard of mobiele betalingssystemen. Echter, een laadpas biedt vaak meer gemak en toegang tot een groter netwerk van laadpunten.

Toekomstgericht zullen meer laadpalen uitgerust zijn met een betaalmogelijkheid via de klassieke bankkaart of bankapp.

De beste laadpas voor particulieren hangt af van uw specifieke laadbehoeften en reisgewoonten. Populaire laadpassen in België zijn die van Ecotap, Allego, en Plugsurfing. Deze bieden toegang tot een breed netwerk van laadpunten en hebben verschillende tarieven en abonnementsopties.

In België zijn er verschillende subsidies, premies en fiscale voordelen beschikbaar voor particulieren die een laadpaal willen plaatsen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

1. Vlaamse Overheid
De Vlaamse overheid biedt enkele subsidies en fiscale voordelen aan voor het plaatsen van een laadpaal:
Premie voor Laadpalen: De Vlaamse overheid heeft een premie voor particulieren die thuis een laadpaal willen installeren. De voorwaarden en het bedrag van de premie kunnen variëren, dus het is belangrijk om de specifieke details te controleren op de website van de Vlaamse overheid.

2. Federale Fiscale Voordelen
Belastingvermindering: Particulieren die een laadpaal plaatsen, kunnen in aanmerking komen voor een belastingvermindering. Voor laadpalen geïnstalleerd tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 geldt een belastingvermindering van 45% op de installatiekosten, met een maximum van €1.500 per laadpaal per belastingplichtige. Dit is van toepassing wanneer de laadpaal publiek gezet wordt.

3. Lokale Subsidies
Verschillende gemeenten en provincies in België bieden extra subsidies aan voor de installatie van laadpalen. De voorwaarden en beschikbaarheid kunnen sterk variëren, dus het is raadzaam om bij uw eigen gemeente of provincie navraag te doen.

4. Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië
Ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië kunnen er specifieke subsidies en premies beschikbaar zijn. Het is verstandig om de websites van deze regionale overheden te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Een laadpaal is zoals een andere verbruiker in jouw woning; Je kan een laadpaal op jouw eigen terrein plaatsen zonder speciale vergunning. De afstand tot het elektrisch bord zal de dikte van de aansluitkabel bepalen. Voor de huidige generatie laadpalen hebben we ook een signaalkabel of UTP kabel nodig tussen het laadstation en de kast.